SPILLET OM HADELANDSGRUBEN

Søndag 24. august blir det en ny mulighet til å få med seg spillet om Norges eldste jerngruve, i Østhagan på Grua

Anne Brodtkorb har skrevet manus og har regi på utespillet som framføres utenfor den gamle jerngruva i Østhagan på Grua. Brodtkorb er kjent som primus motor i Bronsebukkene og FABU, og er den ukronede teaterdronningen på Hadeland.

Brodtkorb og de lokale skuespillerne tar publikum med tilbake til Grua i 1538, da den tyske bergmesteren Hans Glaser oppdager at den gamle gruva på Grua kan gi danskekongen Christian III det jernet han trenger til kanoner og kuler i krigen mot Sverige. Gruvedriften settes i gang, mot lokalbefolkningens vilje og publikum får oppleve møtet mellom ulike kulturer, kjærlighet, autoriteters utnyttelse av småkårsfolk og gruvedrift. Alle rollene fylles av lokale skuespillere, med Trygve Ramnefjell fra Søndre Land i hovedrollen som forteller, fløytespiller og Kong Christian III.

Spillet om Hadelandsgruben ble første gang framført i 2012 og ble skrevet på oppdrag fra Hadeland Bergverksmuseums venneforening. Med overveldende oppslutning fra publikum omkring oppsetningen har Hadeland Bergverksmuseum i samarbeid med museets venneforening i år valgt å sette opp stykket på nytt.

 

Her kan du se bilder fra 2012-oppsetningen http://www.hadeland.net/Nyheter/lokale_nyheter/article6207498.ece